Träningstips och hundfakta

VECKANS TRÄNINGSTIPS:
Är i själva verket ett tips om belöningsteknik. Hundar oftast att älskar att jaga. Våga vara bytesdjuret ;)

Strosar din hund emot dig, hojta din inkallningssignal... när hunden uppmärksammar denna och ökar takten mot dig, vänd blixtsnabbt om och spring för glatta livet kors och tvärs och beröm.

Låt din hund hinna i kapp och välta dig ner i en lekfull brottningsmatch eller kamp med leksak. Roligast är om man trycker ner handtaget på kampleksaken i kängan, så den triggande släpar bakom dig under jakten! Mycket nöje. Liten varning för benbrott.



HUNDFAKTA
 Det är nu vetenskapligt bevisat att hundar tolkar människors känslouttryck. Dvs. inte bara kroppsspråk och riktningsdirektiv, som länge varit känt. Utan även våra känslor utifrån olika parametrar i våra ansiktsuttryck. Läs mer om detta på en var Sveriges främsta hundetologers hemsida: Per Jensen.





VECKANS TRÄNINGSTIPS:

Bryt upp promenaden med följande-

1) Passivitetsträning i form av sitta still på stubbe/bänk - dvs. gör ingenting ihop, men var ändå tillsammans. Var noga med att fortsätta promenaden när hunden är lugn -detta förstärks
2) Leta godbitar i en trädstam, preparerar ett träd med små mjuka godbitar som hunden, efter frikommando, får leta fram
3) Stanna till och kela, gosa. Sätt dig ner och mys tillsammans med din vän
4) Stå och kika på något intensivt, när hunden lägger fokus på samma sak, beröm och belöna hos dig när hunden vänder upp och ger dig en blick. Ledarskap och kontakt.
5) Lek... när hunden går fint i koppel, eller gör ett snyggt hundmöte till exempel, så lek. Lek  med hela hjärtat och själen. Hur får du din hund att skratta? Tänk på det :)

Ovanstående förbättrar er relation, ert samspel, din hunds vilja att lyssna och följa just dina initiativ. Du kan kalla det ledarskap, samarbete, lydnad om det känns mer bekvämt. Sak samma :)
Gå inte bara ut samtidigt som din hund, se till att ni går ut tillsammans!


HUNDFAKTA

Kan hundar se hur vi känner? Dvs. kan de genom att studera våra ansiktsuttryck, vårt kroppsspråk dra slutsatser om vår känslostatus, vårt emotionella liv. Javisst! En studie i ämnet visar att samma förmåga finns i likvärdig grad både hos vuxna hundar så väl som valpar... därmed spekuleras det i om detta ej är inlärt/orsakat av erfarenheter. Utan snarare en medfödd förmåga.

Mycket intressant tycker vi! då detta stödjer och belyser hundens symbiotiska samevolution med människan. Mer om detta kan ni läsa på Per Jensens (professor i etologivid Linköpings universitet) hemsida.



VECKANS TRÄNINGSTIPS:

Byteshandel är något ytterst lättförståeligt för hunden, ett för arten naturligt beteende. Att ge och ta är något som innefattas i den sociala fostran redan sedan valptiden, då detta övas på både med mammatik och kullsyskonen.

Trots detta är att just ta saker från hunden; ben, leksak, mat etc. något många hundägare finner problematiska. Så veckans träningstips vill belysa just vikten av byteshandel i stället för konkurrens om resurser. Träna hunden att acceptera att ert förhållande innefattar ge och ta, genom att just ge hunden. Ge hunden ben, leksaker, godis, mat. Ta genom att erbjuda något likvärdigt eller än mer
attraktivt i gengäld.

Byt ex. ett kex mot en korvbit, byt pinnen mot favoritleksaken etc. och beröm när hunden släpper och väljer alternativet. Släpp tänket att "du ska kunna ta ifrån hunden" och anamma tänket "vi ger och tar"... så kommer hunden lära sig att lämna ifrån sig saker till dig gynnar hen.

(hunden på bilden visar med sitt kroppsspråk att han inte är bekväm med närhet när han har ett ben, men med positiv träning kan känslan vändas)
´

HUNDFAKTA

Hunden, ett av världens snabbaste djur. Eller... ja i vilket fall greyhounden som uppmäts färdas i en hastighet på 72km/tim på tävlingsbanans raksträcka. Något en mops har svårt att matcha ;)

Greyhounden har dessutom en enorm accelerationsförmåga då den når topphastighet i sex steg. Imponerande!





VECKANS TRÄNINGSTIPS:

Kontakt är grunden till en kommunikation som i sin tur möjliggör samspel.

En enkel kontaktövning kan gå ut på att hålla en godbit i öppen hand, om hunden försöker ta godiset sluter du handen snabbt. Repetera tills hunden frågande tittar upp på dig, då belönar du direkt genom att ge ett frikommando "varsågod" och låta hunden ta godisen.

Var noga med ditt kroppsspråk i denna övning, så du inte står lutad över eller mot hunden, detta kan tolkas som en tillsägelse/hot och gör då att hunden kanske inte våga kika upp på dig. Luta dig lätt bakåt så bjuder du istället in hunden i din sfär.




HUNDFAKTA

Visste du att det finns ca 400 certifierade assistanshundar i Sverige. Dock är behovet större. Assistanshundar är ett samlingsbegrepp för specialutbildade hundar som ex. ledarhundar, signalhundar, epilepsihundar, diabeteshundar, terapihundar, servicehundar.

Dessa hundar används som ett komplement till andra offentliga tjänster, och i vissa fall kan dom helt ersätta utomstående stöd. Vi tycker det är helt fantastiskt att funktionsnedsatta kan få hjälp, ökad livskvalitet och känna en ökad säkerhet och frihet tack vare hunden! att de dessutom får en bästa vän på köpet är ju svårslaget.

Så respekt åt vår fyrbente vän i människans tjänst, som gör en fantastisk skillnad för så många!



VECKANS TRÄNINGSTIPS:
 
För att bibehålla en god och pålitlig inkallning vad noga med följande
  • träna dagligen och i olika miljöer
  • lägg på verklighetstrogna störningsmoment; kasta in en stenbumling i skogen så det knakar till, låt hunden notera och kalla sedan innan han/hon springer in i skogen. Om du är osäker på resultatet, ha lina i början så du lättare kan guida din hund till rätt beteende
  • variera din belöning från godis, klapp, lek, kamp så hålls motivationen hög
  • var noga med frikommando "varsågod" när hunden får gå ifrån dig igen,                                   annars väljer den ju när helt själv
  • se till att 8 av 10 inkallningar leder till att hunden åter få gå fri, kombinera inte din inkallning till att hunden alltid kopplas, då detta kan sänka hundens motivation till att komma


HUNDFAKTA

Visste du att hundars samevolution med människan lett till att de helt exceptionellt bra kan läsa och tolka människans språk, verbalt så väl som kroppsspråk. En Border Collie vid namn Chaser kan namnet på 1000 föremål. Och hundar har förmågan att lära sig ett begrepp efter att bara ha hört det en enda gång. Läs gärna mer på Per Jensen (professor i etologi) hemsida.



VECKANS TRÄNINGSTIPS:

För hunden är det av stor vikt att ni vid er promenad går ut tillsammans, som en enhet. Inte att ni bara råkar gå ut samtidigt. Gör detta genom att leka, träna och aktivera din hund under promenadens gång. Detta gör underverk för koppelrelationen. Ett tips är att byta riktning då och då, när hunden följer belönar du genom lek, bus, kel eller att du dimper ner på marken och hittar en smarrig godis. Fortsätt dina riktningsbyten som leder till positiva erfarenheter för din hund om han/hon följer. Så ska du se att du sakta men säkert får en mer följsam hund som gärna vill hålla koll på vad du gör.



HUNDFAKTA

Du visste nog att hundens primära sinne är luktsinnet. Och deras förmåga slår vår med hästlängder. Vi har sedan urminnestider lärt oss ta hjälp av hundens fantastiska nos i form av samarbete inom jakt, vakt, att hitta försvunna personer, ta fast bovar, lösa mord eller söka rätt på narkotikagömmor.

Det sägs att hunden har 200 miljoner doftreceptorer, kontra våra 5 miljoner. Hundar läser av sin omgivning främst via nosen, om personen i andra ändan av kopplet omöjliggör detta kan det leda till frustration och stress.

Så nästa gång din hund står med nosen i backen och doftar länge och väl, vänta tålmodigt tills han/hon är klar. Du kommer uppskattas för det.



VECKANS TRÄNINGSTIPS:

Hundens inlärningshastighet optimeras av korta pass med många pauser. Så öva gärna varje moment 5-8 gånger (beroende på hur fokuserad och uthållig hund du har) och pausa sedan kort i ca 30 sekunder. I pausen är hunden fri från krav, lek, belöningar - pauser ska vara tråkiga.
Därefter övar du vidare i 5-8 repetitioner. Efter ca 5 minuters träning på detta vis tar du en längre paus. 

Byt gärna moment då och då, så tröttnar inte hunden. Varva koppelträning, inkallning och lite sitt/ligg med lite aktivering. Så håller du hunden fokuserad och motiverad längre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar